Je weet precies welke rolstoel je nodig hebt. Maar hoe regel je zo soepel mogelijk de aanvraag voor vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Hoogstwaarschijnlijk heb je (helaas) zelf ervaren hoe lastig en tijdrovend dat kan zijn. Hier vind je informatie om jou een hart onder de riem te steken, alsmede drie tips om zoveel mogelijk het heft in eigen handen te nemen.
Wat je moet weten
Dit jaar is er een belangrijke stap gezet om ervoor te zorgen dat gemeenten beter omgaan met aanvragen voor hulpmiddelen, zoals een rolstoel. De problemen waren dusdanig dat minister De Jonge van Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) gemeenten heeft gevraagd om met oplossingen te komen. Dit heeft begin 2019 geleid tot de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen voor gemeenten. Deze is opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met verschillende partijen. Daarbij is uitgegaan van de veel voorkomende knelpunten die onderzoeksbureau Berenschot heeft gezien bij Wmo-aanvragen bij gemeenten, waaronder gebrek aan informatie, communicatie en maatwerk en het niet centraal stellen van de cliënt.
Met de nieuwe Handreiking krijgen gemeenteambtenaren informatie, ideeën en voorbeelden bij de inkoop van hulpmiddelen. Het uiteindelijke doel is dat jij als aanvrager van een passend hulpmiddel uit Wmo een betere positie krijgt. Jouw leven en welzijn moeten voorop staan, dus maatwerk voor jou als persoon.
Tip 1: Maak een Persoonlijk plan. Zelf of met behulp van derden. Daarmee breng je maatwerk in kaart.
Het Persoonlijk plan (artikel 2.3.2 van de Wmo) is er al sinds 2015. Met deze tool wordt de aanvraag voor jou als cliënt een stukje gemakkelijker. Je stelt het plan zelf op of met behulp van derden. Je schrijft eigenlijk je eigen indicatie. Want jij weet het beste welke rolstoel bij jou en je levensstijl past. Je dient het Persoonlijk plan in bij je aanvraag. Dit moet je doen binnen de eerste week na je Wmo-aanvraag.
De gemeente is wettelijk verplicht dit plan als uitgangspunt te nemen bij het keukentafelgesprek. Maar het indienen van een Persoonlijk plan is niet verplicht. Je kiest er zelf voor. Bij het invullen kun je gebruikmaken van gratis cliëntondersteuning. De gemeente is wettelijk verplicht deze ondersteuning aan te bieden.
Tip 2: Zorg dat je een goed doortimmerd Persoonlijk plan schrijft. Leg de nadruk op een rolstoel op maat voor jou.
Het allerbelangrijkste is dat er in zo’n plan staat wat jij wilt en het hoeft niet eens een lang verhaal te zijn. Een deel is verplicht en een deel optioneel. De Wmo geeft een aantal onderwerpen die in het keukentafelgesprek aan de orde moeten komen: Waarom heb je ondersteuning nodig bij zelfredzaamheid en/of participatie en wat kun je zelf al doen om deze ondersteuning te regelen? Het is natuurlijk handig als je de antwoorden hierop al hebt vermeld in je Persoonlijk plan.
Op internet vind je veel informatie over wat er in het Persoonlijk plan moet staan. Check ook de Powerkaart die Support magazine een tijdje terug heeft opgesteld. Nog steeds handig.
Tip 3: Vertel je Wmo-ambtenaar dat je op hoogte bent van de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen. Je mag service en snelheid verwachten.
Hij zal hopelijk aangeven dat hij hiermee werkt. Je kunt er dan van uitgaan dat je aanvraag zo snel mogelijk wordt behandeld en dat je op de hoogte wordt gehouden van het proces. Is dat niet het geval dan kun je hem hierop aanspreken.
Informatie over de vernieuwde handreiking vind je op Vgn.nl: Q&A Handreiking Inkoop Hulpmiddelen en Handreiking Inkoop Hulpmiddelen.